Pyszna miska zupy może z łatwością uzupełnić Twoje dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa. Eksperci zalecają codzienne spożycie od pięciu do dziewięciu porcji owoców i warzyw. Odpowiednia zupa może dostarczyć trzy lub cztery takie porcje! To doskonały sposób na zwiększenie ogólnego dziennego wyniku spożycia zdrowej żywności. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, jak przygotować zdrową zupę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!
Zdrowe zupy są niskokaloryczne.
Niskokaloryczne zupy mogą być doskonałym wyborem dla osób na diecie i nadal mogą być bardzo sycące. Możesz znaleźć przepisy na zupy, które zawierają:
- fasolę
- warzywa
- chude mięso
Wiele z nich ma również niską zawartość tłuszczu i sodu. To sprawia, że są doskonałym wyborem na szybki posiłek każdego dnia.
Buliony są doskonałym wyborem, jeśli chcesz uniknąć jedzenia wysokokalorycznych potraw. Podobnie zupy warzywne są niskokaloryczne. Przepisy na zupy różnią się pod względem kaloryczności, więc najlepiej sprawdzić etykietę przed zakupem ulubionej zupy. Im więcej wody w zupie, tym mniej kalorii.
Zupy niskotłuszczowe.
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie niskotłuszczowych wersji ulubionych przepisów na zupy. Prosta zamiana niektórych składników może dać ci pyszną, aromatyczną zupę bez dodatkowych kalorii. Możesz nawet zagęścić zupę ziemniakami zamiast śmietany. Może to sprawić, że smak będzie naśladował zupę o wysokiej zawartości tłuszczu bez dodatkowych kalorii.
Niska zawartość sodu w zupach.
Wybieraj zupy o niskiej zawartości sodu. Musisz utrzymywać spożycie sodu poniżej 500 miligramów na porcję. Niektórzy ludzie mają problem ze zmniejszeniem spożycia sodu poprzez spożywanie go w nadmiarze. Ci ludzie mogą potrzebować kontrolę spożywanej porcji w swojej diecie. Utrzymywanie niskiego spożycia sodu nie oznacza, że musisz rezygnować z dobrego smaku.
Zupa to szybki, pożywny posiłek. Dostępnych jest kilka odmian zup o niskiej zawartości sodu, stąd możesz zdecydować się na nisko sodowe wersje swoich ulubionych przepisów.Zupy oparte na roślinach.
Istnieje kilka powodów, dla których warto robić buliony i zupy z dodatkiem roślin. Oprócz tego, że są pyszne, mają również wiele wartości prozdrowotnych. Zupy to świetny sposób na spożywanie dużej ilości warzyw. Możesz użyć selera, marchwi i buraków, aby uzyskać różnorodne pyszne smaki . Aby dodać jeszcze więcej korzyści, spróbuj zmiksować swoje ulubione przepisy na zupy ze świeżymi lub suszonymi ziołami. Możesz użyć dowolnego warzywa, które lubisz.
Zupy z roślin strączkowych to kolejny świetny sposób na wzbogacenie diety o wartości odżywcze. Soczewica jest doskonałym źródłem witaminy C, dzięki czemu zaspokoisz swoje dzienne zapotrzebowanie bez konieczności spożywania namiaru mięsa! Soczewica jest świetną bazą do klopsików, więc możesz przygotować przyjazne dla wegetarian wersje tego klasycznego, komfortowego jedzenia.
Zupy są szybkie w przygotowaniu.
Może i zdziwisz się, ale możesz zrobić smaczne i pożywne szybkie, zdrowe zupy przy niewielkim wysiłku. Wystarczy wybrać kilka składników i poeksperymentować z ich kombinacjami, aby stworzyć ostateczny przepis na zupę. Na przykład możesz użyć bulionu wołowego, bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego. Każdy składnik nadaje zupie swój niepowtarzalny smak. W razie potrzeby możesz również podawać szybkie zdrowe zupy z makaronem pełnoziarnistym. Opcjonalne smaki to parmezan, świeże zioła lub odrobiny ostrego sosu. Gotową zupę przechowuj w lodówce.
Pod uwagę zawsze biorę przygotowanie optymalnej ilości jedzenia. Nic nie może się zmarnować. Jeśli jednak zupy jest zbyt dużo, to można odgrzać ją następnego dnia.